
INGREDIENTE:
pentru aluatul maturat:
- Drojdie proaspătă – 10 g
- Făină – 500 g
- Sare – 10 g
- Apă – 350 g
aluatul pentru 3 pâini medii:
- drojdie proaspătă – 10 g
- 50 g apă
- 900 g de aluat maturat
- 250 g de făină
- 50 g de unt sărat (sau 50g nesărat+5 g de sare)
MOD DE PREPARARE:
Aluatul maturat:(900 g)
1. Incorporați drojdia în făină, adăugați sarea, apa şi amestecați bine.
2. Puneți aluatul obținut într-un bol presărat cu făină şi lăsați-l la temperatura camerei 6 ore sau puneți-l la rece pe noapte, până când aluatul va creşte în volum de 2 ori.
3. Încălziți cuptorul la 250°C preventiv, cu nu mai puţin de 2 ore înainte de a coace pâinea. În interior puneți 2 pietre sau tăvi. veţi mai avea nevoie de o tavă tapetată cu o pânză su un prosop, unde pâinea va creşte.
Aluatul:
4. Dizolvați drojdia în apă caldă. Amestecați bine toate ingredientele într-un bol. Veți obţine un aluat vârtos.
5. Cu acest aluat va fi greu de lucrat în modul obişnuit, însă aici e foarte potrivită metoda englezească: îndoiți aluatul în două, presați-l puternic cu mâinile, apoi din nou îndoiți-l şi din nou presaţi-l. Continuați de câteva ori, timp de 1-2 minute. Apoi luați sucitorul, îndoiți aluatul în două şi loviți-l puternic (atenție la degete). Apoi lipiți sucitorul de aluat şi sprijiniți-vă cu toată greutatea. Continuați acest procedeu timp de 15 minute. Aluatul trebuie să devină neted şi catifelat, iar pentru Dvs. este un exercițiu fizic excelent.
6. Faceţi o bilă de aluat, puneţi-o într-un bol, acoperiți-l cu un prosop şi lăsaţi să dospească 1 oră.
7. Împărțiți aluatul obținut în 3 părți câte 400 g. Modelați pâinile. Aranjați-le pe tava pregătită, acoperiți-le cu un prosop şi lăsați-le încă 1 oră se crească.
8. Presărați lopata cu griş. Transferați pâinea pe lopată şi faceți câte o tăietură de-a lungul fiecărei pâini. Apoi încă câte o tăietură mai mică, pe partea dreaptă şi stângă.
9. Deschideți ușa cuptorului, pulverizați cu apă. Treceți pâinea de pe lopată pe pietre sau pe tavă, din nou pulverizați şi închideți uşa cuptorului. După 5 minute micșorați temperatura la 220°C, şi coaceți pâinea încă 15 minute. Veți înțelege dacă pâinea e gata , după culoarea maro-aurie şi sunetul „gol” care se aude dacă veți bate talpa pâinii.
10. Răciți pâinea pe plasa de răcit.
POFTĂ BUNĂ!