Nu uita de apă: 5 greșeli zilnice în procesul de hidratare

Dacă neglijezi ritualul de hidratare din nou și din nou, pielea la vârsta de treizeci de ani poate să arate ca la șaizeci. Un dermatolog i-a spus lui Marie Claire ce este mai bine să nu facem dacă vrem să păstrăm tinerețea și frumusețea pielii.

Prima greșeală: să nu bei suficientă apă

Poți aplica litri de creme hidratante pe piele. Dar toate acestea vor fi inutile dacă nu bei suficientă apă. Substanțele care se conțin în cosmetică atrag cu adevărat umiditatea, dar o iau nu din aer, ci din corpul nostru. Dacă organismul nu primește suficient lichid, pur și simplu nu va da picături prețioase țesuturilor tegumentare. Este posibil să trăiești cu o piele uscată. Dar este foarte dificil să trăiești cu tromboză. O componentă importantă a îngrijirii pielii este regimul de consum al lichidelor! În acest caz vorbim de apă potabilă curată, în timp ce cafeaua, ceaiul, supele, smoothie-urile etc. nu sunt considerate „lichide”. Unele dintre ele deshidratează în general organismul. Acest lucru este valabil mai ales pentru ceaiul tare, cafeaua și alcoolul.

Fii ghidat de regula „cafelei turcești”. O ceașcă mică din această băutură elimină un pahar de lichid din organism. Acesta este motivul pentru care se servește cu un pahar cu apă curată.

Dar și aici măsura este importantă: dacă bei cinci litri de apă pe zi, nu  obții decât un dezechilibru al sărurilor minerale din organism și pierzi o zi doar la toaletă. Fiecare are propria sa normă de băutură și se calculează folosind formula „0,033 ori greutatea în kilograme”. De exemplu, cei 1,5 litri pe zi ar trebui să fie băuți de o femeie care cântărește 50 kg, iar o doamnă cu o greutate mai mare va trebui să mărească volumul.

A doua greșeală: să hidratezi vara și să hrănești iarna

Îngrijirea trebuie selectată în funcție de tipul și starea pielii. Ea nu se face în funcție de vremea de afară, (sfatul unui prieten, postări de pe Internet etc.). Vara, povestea este mai de înțeles: căldura, aparatele de aer condiționat și ultravioletele „topesc” umezeala din epidermă. Iar dacă toate acestea sunt completate cu apă sărată, atunci condițiile pentru dezvoltarea deshidratării sunt ideale. Însă pielea are nevoie de hidratare pe tot parcursul anului. Chiar și la frig, are nevoie de două lucruri: hidratare (și nu nutriție, așa cum cred mulți în mod greșit) și protecție. Aerul geros conține foarte puțină umiditate. Plus la asta, încălzitoarele preiau ultimele picături de pe piele. Așa că o cremă hidratantă trebuie să fie prezentă și în îngrijirea de iarnă. Există o părere că este imposibil să te hidratezi în timpul iernii, deoarece umiditatea „poate îngheța” și dăuna epidermei. De fapt, nu este așa.

Dacă nu ai deloc timp, amână ritualul de hidratare pentru seară, iar dimineața înlocuiește crema hidratantă cu o bază de machiaj obișnuită. Dacă ai deja o cremă hidratantă potrivită tipului tău de piele în geanta de cosmetice, o poți folosi atât iarna, cât și vara (e bine dacă compoziția conține nu doar glicerină, ci și acid hialuronic sau peptide). Iarna, are sens să aplici o cremă hrănitoare cu uleiuri, fie pentru pielea foarte uscată (cu toate acestea, este indicată pentru aceasta în orice perioadă a anului), fie dacă urmează să petreci mult timp în aer liber (ca protecție împotriva temperaturi scăzute).

A treia greșeală: să utilizezi produsele anti îmbătrânire doar pe pielea bătrână

Odată cu vârsta, nivelul de hidratare a pielii scade. Dar, în același timp, după 30 de ani, cei mai mulți dintre noi trecem „în mod implicit” de la îngrijirea hidratantă la cea anti-îmbătrânire. Este timpul să spunem că practic nicio îngrijire nu are efect pe pielea deshidratată. Chiar și un agent anti-îmbătrânire foarte scump nu va funcționa în niciun fel dacă țesuturile nu au suficientă apă.

Lichidul este necesar pentru funcționarea normală a celulelor. Prin urmare, dacă pielea este deshidratată, trebuie să începi nu cu netezirea ridurilor, ci cu hidratarea. Cel mai bine este să combini procedurile de îngrijire anti-îmbătrânire cu hidratarea. De exemplu, combină crema de lifting cu o mască cu acid hialuronic, extract de aloe și vitamine.

A patra greșeală: să nu hidratezi pielea grasă

Pielea deshidratată, chiar dacă de tip nu este foarte grasă, începe adesea să strălucească. Începem să luptăm cu acest fenomen cu ajutorul soluțiilor de tonare cu alcool și a măștilor de argilă albă. Drept urmare, luciul uleios devine și mai intens, dar i se adaugă și coșuri. Procesul este explicat simplu.

Atunci când pielea are o lipsă de umiditate, glandele sebacee încep să producă intens lipide. Fața strălucește și încercăm să ne luptăm cu acest lucru nedorit dar facem mai rău.

A cincea greșeală: Să te bazezi pe uleiuri

Mulți dintre noi considerăm că cu cât crema este mai grasă și mai bogată în textură, cu atât hidratează mai bine. De fapt, o cauză comună a densității texturii sunt uleiurile. Uleiurile sunt componente nutritive care, într-o oarecare măsură, pot menține nivelul de umiditate în țesuturi, dar nu îl cresc. În cea mai mare parte, uleiurile nu sunt ingrediente hidratante și este inutil să te bazezi pe o cremă îmbogățită cu ele (sau chiar pe un tub de ulei „de bază” cumpărat de la o farmacie). Dacă vrei neapărat un ulei „natural”, caută un produs cu uleiuri și aditivi care rețin umiditatea (acid hialuronic ). Atunci produsul va reține umezeala din interior și va împiedica evaporarea acesteia din exterior. De asemenea, efectul de hidratare nu depinde de textura produsului: un gel ușor poate ajuta chiar mai bine decât un balsam gras – totul ține de compoziție.