Inteligența emoțională a soțului – secretul unei căsnicii fericite!

Close-up portrait of a frustrated man with his hand over his face, and his blue eye looking through his fingers.

Close-up portrait of a frustrated man with his hand over his face, and his blue eye looking through his fingers.

Unele cupluri găsesc un compromis, altele se ceartă de la orice fleac. Cercetările psihologului John Gottman au arătat că motivul este: inteligența emoțională scăzută la bărbați.

Cel mai des cauzele fiind:

Nedorinţa de a ceda

În căsătorii deseori există plângeri, accese de furie, critică reciprocă. Însă, în cazul în care, soții nu încercă să rezolve conflictul, ci să-l incite, răspunzând reciproc negativ pe negativ, căsătoria este amenințată. John Gottman subliniază că 65% din bărbați, doar agravează conflictul în timpul certurilor.

Acest comportament este caracteristic bărbaților. Desigur, pentru ca o căsătorie să fie fericită, ambii parteneri ar trebui să depună efort pentru ca relația să meargă. De obicei, doar soțiile fac acest lucru. Ele se pot supăra, pot arăta lipsă de respect, însă le permit bărbaților să le influențeze deciziile, acceptă părerile şi sentimentele soţilor. Bărbații însă, rareori le răspund la fel. În rezultat, probabilitatea divorțului în cuplurile unde soțul nu este gata să împartă puterea cu soția, creşte până la 81%.

680x490_1_70d148c390215ee944e4289b1d17559d@690x498_0xc0a8392b_6423285861486997695

Diferențele din copilărie

Totul începe încă din copilărie. Când băieții se joacă împreună, se concentrează pe câștig, fără să-i intereseze trăirile altor jucători. Dacă unul din copii se va lovi la picior, ceilalți nici nu-l vor observa, iar jocul va continua.

La fetițe emoțiile – sunt prioritatea principală. Dacă o fetiţă spune: „Eu nu mai prietenesc cu voi”, jocul se termină. Fetiţele încep jocul, doar după ce se vor împăca. Jocurile fetițelor au menirea să le pregătească pentru viaţa de familie, mai bine decât jocul băieților.

Desigur sunt femei care se descurcă slab în nuanțele sociale, şi bărbați, care au un simţ bine ascuțit despre trăirile altor oameni. Cu toate acestea, în medie, doar 35% dintre bărbați sunt înzestrați cu inteligență emoțională dezvoltată.

Consecințe pentru familie

680x453_1_e55fe7b2a9f39fc731134e07777c6e03@690x460_0xc0a8392b_20922534111486752964

Bărbații care nu dispun de suficientă inteligenţă emoţională, refuză să cedeze în faţa soțiilor. Ei se tem să nu piardă puterea. În rezultat soţiiile le răspund cu aceeași monetă.

Doar un bărbat cu o inteligență emoțională puternică ţine cont de sentimentele soției sale, pentru că o apreciază și o respectă.

Când femeia simte nevoia să vorbească el deconectează „fotbalul” şi o ascultă. Pentru că el alege „noi” în loc de „eu”. El învaţă să înţeleagă lumea interioară a femeii, să o admire şi să-i arate respect. Satisfacția sexuală, relaţiile şi viaţa în general, va fi cu mult mai mare decât la bărbații cu inteligenţă emoțională scăzută.

Deasemenea, va fi cel mai bun tată, deoarece nu se teme de sentimente, el va învăţa copiii să respecte atât emoțiile proprii, cât şi cele străine.

Femeia va fi profund legată de un bărbat cu o inteligenţă emoţională ridicată. Ea, i se va adresa când va fi supărată, mulțumită sau excitată sexual.

Cum dezvolţi intelectul emoţional al soţului

Dacă bărbatul are inteligenţa emoţională scăzută, cel mai probabil, nu observă consecințele nefaste pentru relație şi nu le consideră o problemă. Nu-l presiona. Mai bine acționează în alt mod:

Vorbește-i despre emoțiile tale: „sunt supărată”, „sunt atât de bucuroasă”, „aceasta poate ofensa”.

Pune accent pe emoţiile lui: „eşti indispus”, „te-ai bucurat atât de mult când…”

Fă-l să observe emoțiile oamenilor din jur: „ai văzut cum Sofia s-a bucurat când…” sau ” Ștefan e atât de supărat, că…”

Nu te teme să-ţi arăți emoțiile sincere. Plângi, dacă dorești. Râzi.

În acest mod soțul va învăța de la tine. Emoțiile – sunt o parte importantă a vieții noastre. Din păcate, nu le acordăm atenția necesară, dar stă în puterile noastre să schimbăm acest lucru.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!