Încetează să te minți! Nu metabolismul e de vină!

Probabil ai auzit că după 40 de ani, oamenii inevitabil încep să adauge în greutate. De vină ar fi metabolismul, sau schimbul de substanțe, care cu vârsta devine mai lent, iar noi, mai predispuși spre îngrășare. Îți sugerăm să citești ultimele informații din lumea științei, referitor la acest subiect.

25584[1]

În a doua jumătate a vieții, metabolismul într-adevăr se încetinește, dar tempourile acestei încetiniri sunt foarte mici. Unii savanți chiar spun că ele sunt minime. Dacă nu ai probleme serioase legate de schimbul de substanțe, nu metabolismul poartă vina pentru kilogramele în plus.

Metabolismul are diferite faze:

Metabolismul în stare de repaus — este cantitatea de energie pe care o cheltuiește corpul tău atunci când stai întinsă pe canapea duminică  dimineața. El depinde de combinația de factori permanenți, cum ar fi: înălțimea, sexul, genele, și mare lucru nu poți schimba aici.

În afară de asta, mai există trei faze active ale metabolismului. Anume despre ele se spune că pot fi încetinite de anumite produse.

Prima fază este schimbul de substanțe în timpul meselor. S-a demonstrat că în timp ce mâncăm, bem sau digerăm, de asemenea cheltuim energie. Fenomenul se numește ”efectul termic al hranei”. Acest proces poate fi grăbit, dacă bei băuturi stimulatoare (ceai verde sau cafea). Dar nu spera că scapi de kilograme prin această metodă: aici e vorba de câteva grame doar. Produsele care grăbesc metabolismul o fac într-o manieră aproape neînsemnată.

Mai bine treci imediat la a doua fază de ardere a caloriilor- mișcarea! Orice fel de mișcare ( urci pe scări, te plimbi sau alergi) te face să pierzi energie.

A doua fază este metabolismul în timpul efortului.

După asta, vine cea de-a treia fază: ești în stare de repaus, iar caloriile sunt arse. Din punct de vedere al pierderii în greutate, să stai pe canapea după antrenament este mult mai efectiv decât până la el. Fenomenul mai este  numit  ”datoria oxigenului”  – efortul s-a încheiat, iar oxigenul continuă să fie ars din inerție.

Așadar, dacă vrei să slăbești, au importanță doar ultimele două faze.

De asemenea, este important și caracterul efortului. De exemplu, multă lume crede că antrenamentele intense permit arderea grăsimilor într-un mod mai efectiv. Savanții însă nu confirmă această ipoteză. Ideea este că diferite organe și părți ale corpului nostru, ard cantități diferite de calorii. De exemplu creierul, arde mai multe calorii decât bicepsul.

De aceea, chiar dacă antrenamentele la sală sunt foarte bune pentru sănătate, ele nu îți vor face metabolismul mai alert. Aici funcționează mai bine mișcarea care pune la treabă totul: inima, plămânii, articulațiile.

-mersul pe jos

-alergatul

-înotul

Secretul este simplu și destul de plictisitor: în primul rând, cu vârsta ne mișcăm mai puțin. Nu doar că nu facem suficient sport, dar mergem mai puțin pe jos, și stăm mai mult pe scaun. În al doilea rând -încetăm să conștientizăm adevărata necesitate a corpului nostru. Mecanismul care controlează pofta de mâncare, funcționează mai rău cu timpul; nu înțelegem că e timpul să ne oprim din mâncat.

Concluzia este doar una: nu da vina pe metabolism, nu merită! Mișcă-te mai mult și mănâncă mai puțin!

Împarte acest articol cu prietenii tăi!