Ea are 103 ani şi te va învăța cum să te alimentezi corect!

pravilapitaniay_yog_001_tumb_660

În cartea sa „Yoga pentru tine” Indra Devi descrie principiile de nutriție, pe care le-a respectat ea însăși şi pe care le recomandă ucenicilor săi.

30 de reguli de alimentație de la femeia care se simte excelent la vârsta de 103 ani.

1. Niciodată nu bea apă cu gheaţă, în special înainte de mâncare, întrucât se dereglează circulația naturală a sucurilor gastrice, ceea ce îngreunează digestia.

2. Bea un pahar cu apă proaspătă de temperatura camerei, pe stomacul gol şi seara înainte de culcare. Poţi adăuga puţină lămâie. Apa caldă sau ceaiul de plante cu lămâie sau miere într-o zi toridă de vară, revigorează şi dă senzația de răcoare.

3. Bea de la 5 la 8 pahare de apă pe zi. Organismul nostru are nevoie vitală de apă, la fel cum şi de aer. Pe zi eliminăm aproximativ 2,5 litri de apă. Deficitul de apă, deseori este cauza constipațiilor, disfuncției ficatului şi rinichilor.

4. Nu bea apă în timpul mesei, ci cu 30 de minute înainte, sau cu 2-3 ore după masă, pentru a nu deregla procesul de digestie, dizolvând sucul gastric. 

5. Bea apa în înghițituri mici. 

6. Pentru a „învia” elemente pierdute în timpul fierberii apei, este necesar să torni apa dintr-un vas în altul de câteva ori. Această apă oferă un efect uşor revigorant şi stimulator, care lipsește în apa „moartă”.

7. Este mult mai benefic să consumi fructe proaspete decât sucuri.

8. Pregătind sucuri proaspete din morcov, sfeclă, ridiche ş.a. adaugă puține frunze verzi.

9. Alcoolul, ceaiul, cafeaua, cacao şi ciocolata nu sunt recomandate, deoarece cofeina şi teobromina sunt dopaj (stimulatori).

10. Laptele – este hrană, nu lichid. Ar trebui să fie băut în înghițituri mici, în caz contrar poți avea indigestie.

11. Organismul nostru se alimentează nu cu hrana pe care o consumăm, ci cu cea pe care o poate asimila.

12. Alege cu atenție produsele alimentare, care ţi se potrivesc cel mai mult. Inițial ar trebui să experimentezi: să încerci diferite alimente, în diferite combinații, pentru a alege acea rație care e mai potrivită organismului tău.

13. Evită conservele, orezul șlefuit, făina albă, zahărul rafinat. Consumă orezul neșlefuit, făina integrală, zahărul brun sau mierea. Nu consuma bomboane, produse de patiserie sau oţet.

14. Mestecă cu grijă produsele alimentare, în special cele bogate în amidon, astfel încât să fie suficient de umezite cu salivă. În caz contrar, amidonul se va depune în stomac şi se va descompune acolo câteva ore.

15. Pâinea prăjită sau cea neagră  este mai benefică decât cea proaspătă.  Nu mâncați pâinea şi beți apă. Inițial beți apa, apoi mâncați pâinea. În acest caz, saliva va procesa amidonul în glucoză .

16. Nu consuma mai mult de o porție de amidon la o masă. De exemplu, dacă ai mâncat o porție de orez, nu mânca pâine, cartofi, paste, budincă ş.a.

17. Nu consuma împreună amidonul şi proteinele, în special produsele care conțin sulf, cum ar fi mazăre, varză, conopidă, ouă, napi, etc.

18. Nu arunca apa în care au fiert legumele. O poți bea sau utiliza la prepararea supelor, sosurilor. Apa de cartofi deasemenea este benefică.

19. Nu arunca frunzele de morcovi, sfecla, ridichi, păstârnac: leagă-le într-un buchet şi pune-le în supă. Odată ce supa este gata, aruncă-le.

20. Legumele ar trebui să fie gătite într-o cantitate mică de apă, la foc mic, sau pregătite la aburi.

21. Evită hrana prăjită şi cea grasă, deoarece  se absoarbe mai lent decât grăsimea. Grăsimile se elimină din stomac ultimele, glucidele primele, apoi proteinele.

22. Toate grăsimile animale, cum ar fi untura, margarina, ouăle, untul si produse lactate, cresc nivelul colesterolului din sânge și pot fi atribuite la grăsimi inutile organismului nostru.

23. Cel mai mult colesterol este în creier, ficat și gălbenuș de ou; cel mai puțin – în lapte, brânză de vaci și pește.

24. Orice aliment bogat în grăsimi animale este periculos. Un procent ridicat de grăsime și un procent redus de proteine stopează acțiunea enzimelor.

25. Ţine minte, când e vorba de alimentație şi sănătate un loc important îl are nu doar cantitatea  de calorii consumate şi grăsimi, ci şi compoziția grăsimii. De exemplu, în bacon nu este nimic altceva decât calorii: nici vitamine, nici săruri minerale.

26. Încălzind hrana care conţine grăsimi, de câteva ori, o facem tot mai necomestibilă de fiecare dată. Același efect îl vom obține, dacă reutilizăm grăsimea rămasă pe tigaie sau uleiul.

27. Cel mai important lucru – este atitudinea faţă de produsele alimentare în momentul mesei.

28. Procesul de saturație ar trebui să fie pe îndelete, foarte important, să-ţi aducă plăcere să fie într-un mediu prietenos și o companie plăcută.

29. Hrana consumată în momente de stres, dispoziție proastă sau iritabilitate provoacă schimbări toxice în organism. În astfel de stare,  nu te așeza la masă, așteaptă până când vei avea o stare de spirit mai bună.

30. Evită discuțiile neplăcute în timpul mesei. Decorează masa frumos, binecuvântează hrana, fie ca ea să-ţi aducă bucurie. Nu începe discuții neplăcute, înainte  sau în timpul mesei, aceasta poate dăuna nu doar procesului de digestie, ci şi întregului organism.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!