
Cu toții cunosc faptul că femeilor roșcate le stă al naibii de bine rochiile irlandeze verzi, iar rujul stacojiu i se potrivesc celor cu părul negru și pielea de porțelan. O fată blondă cu ochii gri se va pierde imediat într-o ținută de culoare verde. O blondă delicată cu ochi albaștri, de asemenea, este probabil să se piardă pe fundalul luciului de buze de culoarea roșu aprins.
De ce se întâmplă acest lucru? Există o părere precum că acestea se datorează tipului cromatic. Notă: Acest concept este foarte subiectiv și în multe privințe, imperfect. Stiliștii profesioniști moderni nu se conduc de acest aspect.
Cu toate acestea, este în avantajul tău să cunoști care este tipul tău cromatic. Cel puțin, acest lucru te va ajuta să înțelegi de ce eșarfa prietenei tale nu ți se potrivește, te va face să alegi mai ușor garderoba și te va salva de la achizițiile nereușite.
Ce reprezintă tipul cromatic
Aceasta este culoarea caracteristică aspectului tău exterior care depinde de nuanța părului, pielii și ochilor. Toate acestea împreună creează un fundal comun, care pot să se armonizeze cu alte culori din jur sau, dimpotrivă, să creeze o disonanță. Există mai multe clasificări ale tipului cromatic. Cea mai frecventă dintre ele este în funcție de anotimpuri: iarnă, primăvară, vară și toamnă.
Cum să îți identifici tipul cromatic
Trebuie să parcurgi doar trei pași.
1.Află dacă tipul pielii tale este rece sau cald
Există trei metode de a face asta. Alege unul care este cel mai comod pentru tine sau, dacă dorești, le poți folosi pe toate, pentru siguranță. Îți va lua doar câteva secunde.
Metoda 1 După culoarea venelor
Apropiați-vă de fereastră într-o zi însorită și aruncați o privire la venele de la încheietura mâinii. Dacă se vede clar că sunt albastre, atunci tipul tău tău este rece. Dacă observă măcar puțin nuanța de verde, atunci tipul tău este cald.
Metoda 2 După un șervețel alb
Stai în fața unei oglinzi într-o cameră bine luminată și apropie de față un șervețel alb. Aruncă o privire mai atentă la ce nuanță capătă pielea ta pe fundalul șervețelului. Dacă observi un roz ușor, atunci tipul tău este rece, dacă identifici galbenul atunci tipul tău este cald.
Metoda 4 După culoarea aurie și argintie
Pentru această metodă vei avea nevoie de două bucăți de hârtie (țesătură sau folie), una aurie și una argintie. Apropie-le pe rând pe pielea din jurul încheieturii mânii. Pe fundalul culorii ce îți aparține, pielea va avea o nuanță uniformă și sănătoasă. Pe fundalul celeilalte culori, pielea va arăta cenușie, decolorată și cu pete. Dacă ți se potrivește argintul atunci tipul tău este rece. Dacă ți se potrivește mai bine aurul, atunci tipul tău este cald.
Persoanelor cu tipul cald al pielii, li se potrivesc foarte bine brățările, cerceii și alte bijuterii aurii. Persoanelor cu tipul rece al pielii, cel mai bine li se potrivește argintul.
2. Află care este contrastul tău
Este foarte simplu să faci acest lucru. Aruncă o privire la fața ta în lumina naturală. Dacă culoarea ochilor, părului sau pielii tale iese puternic în evidență față de restul, atunci ești un tip contrastant. Un exemplu al acestui tip este prințesa Disney, Alba ca Zăpada, cu păr negru, ochi negri și piele de porțelan. Un alt exemplu reprezentativ este Cenușăreasa: pielea albă, ochii albaștri pătrunzători și părul de un blond strălucitor.
Dacă culoarea ochilor, tenului și pielii se suprapun unele cu altele, atunci ești un tip pal. Exemple din desenele Disney ar fi Rapunzel și Zâna Clopoțel.
3. Suprapune rezultatele
Tipul cromatic în funcție de sezon este determinat după temperatură și contrast.
– rece și având contrast – iarnă;
– rece și pal – vară;
– cald și având contrast – toamna;
– cald și pal – primăvara.
Tipul culorii – iarnă
Persoanele aparținând acestui tip se disting prin părul de culori închise, de la castaniu la aproape de negru, ochi albaștri, verzi sau maro închis și pielea albă.
Evită să porți
Culorile mai puțin intense cu un ton cald (bej, portocaliu, roz pal și albastru) nu sunt potrivite persoanelor cu tipul culorii iarnă.
Ar fi bine să porți
Aici se includ nuanțele bogate cu un subton rece – argintiu, smarald gri profund, albastru strălucitor, roșu, violet, negru. Dacă tipul culorii tale este iarna atunci este suficient ca una din culorile date să domine în ținuta ta. Restul culorilor le alegi după dorință atâta timp cât ele se asortează frumos.
Tipul culorii – primăvară
Oamenii cu acest tip, se disting de ceilalți prin pielea subțire, transparentă și deschisă la culoare. Culoarea părului este în mare parte blond aici. Ochii pot fi: albaștri, căprui, gri, verzi, dar întotdeauna luminoși.
Evită să porți
Oamenilor cu acest tip, nu lise potrivesc culorile întunecate, cu contrast și reci precum negru, albastru electric, violet intens și stacojiu.
Ar fi bine să porți
Dacă ai acest tip de piele, ți-ar sta foarte bine în culori pastelate precum: cremă, piersic, bej cald, ciocolată cu lapte, albastru deschis, gri deschis, portocaliu.
Tipul culorii – vara
Persoanele cu acest tip se disting prin părul cu nuanțe mai reci, de la blond deschis până la cel întunecat. Pielea este de tip rece, de la o nuanță de roz deschis la cenușiu – măsliniu, care prinde bronzul foarte repede, dobândind o nuanță aurie. Ochii sunt de culoarea oțelului, cu albul ochiului de o puritate orbitoare.
Evită să porți
Negru și oranj aprins
Ar fi bine să porți
Culorile pastelate reci – albastru, albastru pastelat, alb, roz pudră, culoarea galben de lămâie, fructe de pădure.
Dacă tipul tău cromatic este toamna
Aceste persoane au pielea în nuanța aurie, părul are culori de la blond auriu la arămiu și roșu. Ochii sunt de culori calde precum de alun și chihlimbar.
Evită să porți
Culori luminoase cu subton rece – albastru aprins, galben de lămâie, verde și roz rece, culoarea liliacului și violet.
Ar fi bine să porți
Culori naturale precum: smarald, ciocolată, maro cald, roșu, portocaliu de dovleac, măsliniu, culoarea laptelui, vișiniu.