De ce copiii mai mari NU ar trebui să fie bone pentru frații şi surorile mai mici.

1486669118_6_tumb_660

Psihologul Katherine Demina explică de ce copiii mari mari nu ar trebui să fie responsabili pentru creșterea celor mici. Recomandăm acest articol tuturor părinților.

Prima contraindicație este diferența de vârstă: dacă e mai mică de 12 ani, atunci ei pur şi simplu fizic, nu se pot descurca.

Să supravegheze copilul câteva minute, cât timp mama pregătește cina – da, se poate. Însă să se plimbe singuri, ori să rămână fără supraveghere în casă mai mult de 5 minute – nu, nu se poate!

Un copil de 7 ani nu-l poate proteja pe unul de 5 de acțiuni periculoase. Uneori chiar îl poate ajuta: de exemplu îl va ajuta să se ridice pe pervaz. Nu cu intenții rele desigur, din interes pur cognitiv.

1486669195_2_tumb_660

Dacă diferența de vârstă e mai mare de 12 ani poți apela la serviciile copilului mai mare, în calitate de bonă. Însă doar cu o înțelegere preventivă şi remunerat, desigur.

Una e să te joci cu cel mic când şi cât îţi dorești. Şi cu totul altceva  – e să-ţi asumi responsabilitatea pentru siguranța altui om, mai ales unul lipsit de minte. Un adolescent de obicei are orarul său destul de ocupat, care include şcoală, viaţă personală, sport şi alte ocupaţii suplimentare.

Dacă te bazezi pe el ca o unitate completă de lucru, trebuie să-i compensezi cheltuielile. Acestea pot fi bani sau alte plăceri, poate un lucru scump.

Pe de altă parte toți în casă au careva obligațiuni, de acea supravegherea celor mici poate fi considerată o parte a muncii casnice. Toate acestea însă trebuie discutate: câte ore pe zi şi în ce zile. Cred că această abordare este mult mai sănătoasă, decât plata în bani.

1486669191_3_tumb_660

Un lucru foarte important pe care trebuie să-l ţină minte părinții – copiii mai mari nu sunt vinovați că aţi mai născut şi alţi copii, şi nu v-aţi calculat propriile forțe.

Educarea şi supravegherea copiilor  este  nemijlocit obligația părinților!

Copiii mai mari pot să vă ajute, pot face acest lucru benevol şi cu plăcere, însă responsabilitatea  – e doar a voastră!

Dacă ţi-a plăcut acest articol distribuie prietenilor!