Cum să economisești pe haine și să ai un stil impecabil în același timp

Cum să faci cumpărături într-un mod rațional

Cel mai simplu mod de a economisi pe haine este să nu-ți cumperi nimic nou, însă nu este nimic greșit în a încerca să arăți atractiv, să urmezi moda sau, dimpotrivă, să o ignori și să-ți construiești propriul tău stil. Toate acestea ar presupune ca tu să faci cumpărături. Pentru ca achizițiile să fie semnificative și să justifice orice banii cheltuiți pe acestea, este nevoie ca tu să te pregătești puțin înainte de a pleca la shopping.

1. Fă ordine în garderobă

Dacă adesea utilizezi fraza „ Nu am ce să îmbrac – dar nici spațiu în dulap”, atunci ai în garderoba ta foarte multe lucruri în plus și nu duci contul a ceea ce se întâmplă la tine în dulap. În rezultat, tinzi să procuri cam tot aceleași lucruri care deja le ai în garderobă sau articole vestimentare care nu ai cu ce le combina. Astfel, ajungi să risipești banii pe chestii de care nu vei avea neapărat nevoie.

De aceea este nevoie să arunci din garderoba ta:

– lucrurile care îți sunt mici și cele care sunt prea mari. Dacă greutatea ta tinde să fluctueze, nu este necesar să scapi de lucrurile care nu ți se potrivesc pe moment. Este destul doar să le separi de cele pe care le porți în prezent.

–  ceea ce nu ți se potrivește. Aici se include în primul rând confortul și potrivirea hainelor pe siluetă. Se întâmplă uneori ca talia sau cusăturile să fie un pic deplasate. Astfel, per general, hainele par să se potrivească bine pe tine, dar totuși s-ar putea și mai bine. Drept urmare, aceste haine zac în garderoba ta ani de zile.

–  ceea ce nu îți mai place. Îți va fi greu să scapi de aceste ținute, dar oricum ține cont de faptul că nu le vei mai purta niciodată.

Ca urmare, în garderoba ta ar trebui să rămână doar hainele care ți se potrivesc ca mărime, stau foarte bine pe tine și hainele în care te simți confortabilă și încrezătoare.

2. Creează cât mai multe ținute din articolele pe care le ai deja în garderobă

În continuare începe procesul creativ: trebuie să formezi un număr maxim de combinații posibile din obiectele vestimentare pe care le ai în garderobă. Pentru a forma cu ușurință toate combinațiile, ai putea suprapune fiecare obiect vestimentar din partea de sus a corpului cu alt element care aparține părții de jos, să alegi încălțămintea și bijuteriile care se asortează cel mai bine. Ideal ar fi să le mai faci câte o poză. Ai putea proceda și invers: fă poze separate cu fiecare articol vestimentar, decupează fundalul acestora, iar apoi cu ajutorul calculatorului poți crea propriile combinații.

În acest proces, cel mai probabil că vei ajunge la concluzia că ceva lipsește în garderoba ta. Acest ceva, poate fi un element foarte important care va extinde semnificativ numărul de combinații posibile, care ai putea să le creezi cu ajutorul altor elemente din dulapul tău.  Astfel, ai putea descoperi, de exemplu că un tricou alb, un top din satin sau o fustă de piele poate reuni mai mule elemente din garderoba ta, care anterior erau incompatibile.

Astfel de articole lipsă, ar trebui incluse în lista ta de cumpărături pentru viitor. Aceste cheltuieli noi sunt contrare regulilor ce țin de economisire, însă te pot salva de fraza –  „ Nu am ce să îmbrac – dar nici spațiu în dulap”. Acest lucru te va putea scăpa de la shopaholismul din disperare, dar desigur nu-ți va oferi garanții.

Iată câteva servicii care te-ar ajuta să cataloghezi hainele și să faci colaje:

– Getwardrobe;

– Stylebook;

–  My Wardrobe;

– My Closet.

3. Creează-ți propriul tău stil

Găsirea stilului tău nu ține neapărat de noroc. Mai mult de atât, stilul nu are întotdeauna legătură cu moda, deși aceste două concepte sunt adesea confundate de „ specialiștii” de pe Instagram. Ai putea desigur să îți cumperi articole vestimentare actuale și chiar să le combini între ele, așa cum recomandă stiliștii, dar puțin probabil că te vei simți în corpul tău de fiecare dată.

Stilul tău nu este doar despre exterior, ci și despre interior. Acesta este o modalitate de a-ți transmite individualitatea în exterior, de a oferi celorlalți posibilitatea de a te percepe așa cum vrei tu.

Calea spre căutarea acestuia, poate fi lungă și anevoioasă sau ușoară și scurtă – depinde cum îți asculți eul interior și de articolele vestimentare. Un stilist bun, va scurta considerabil această cale, unul rău, nu va face decât să te inducă în eroare. În general, nu există o rețetă scurtă pentru așa ceva.

Dar, există o modalitate de a reduce achizițiile nepotrivite, privindu-le prin prisma auto-exprimării. Când vrei să cumperi un lucru, întreabă-te dacă acesta formează impresia care tu vrei să o creezi cu ajutorul lui.

Uneori, o piesă vestimentară poate fi plăcută în sine, dar nu se potrivește stilului tău de viață. Ei bine, las-o  pentru alții. Prețul redus poate să te inducă în eroare. Din nou: dacă simți că lucrul nu este al tău, mai bine să nu-l cumperi.

După o astfel de pregătire, tot vei continua să cumperi haine, dar cel puțin se va merita cheltuiala: fiecare articol își va găsi locul la tine în garderobă. Desigur că această pregătire nu te asigură împotriva greșelilor, dar iartă-te pentru ele, acestea fac parte din cale.

Cum să cumperi hainele mai ieftin

1. Oferă o șansă hainelor Second Hand

Acesta este un mod ecologic prin care poți obține haine, la prețuri foarte mici. Totuși, îmbrăcămintea se referă la obiecte personale care intră în contact direct cu corpul. Dar dacă am privi din alt punct de vedere, oamenii rar scapă de lucrurile lor preferate pe care le purtau fără să le dea jos. Mai des poate fi vorba de unul sau două ieșiri, ceea ce poate fi comparabil cu numărul de probe din magazin. Uneori, în genere hainele second hand au chiar etichete pe ele. Există mai multe opțiuni undei ai putea găsi astfel de haine.

Magazinele second și cele de consignație

Aceste magazine au făcut deja toate lucrările pregătitoare pentru tine. Ele nu acceptă toate hainele la rând, deci cu siguranță nu vor fi lucruri uzate aici. De regulă, aceste haine sunt, de asemenea, procesate, înainte de a fi agățate în sală. Aici puteți găsi adesea haine de marcă la prețuri destul de avantajoase, iar magazinele vintage de second hand, pot ascunde adevărate comori.

Freemarket sau iarmarocul

Aici oamenii vin cu lucrurile lor și le vând altora. De obicei, oricine poate participa la iarmaroc așa că uneori trebuie să cauți bine până a găsi comoara. Dar rezultatul poate fi uimitor.

Swap party

Acesta este un eveniment în care participanții își aduc lucrurile inutile pentru a le schimba cu cele potrivite. Astfel îți poți actualiza garderoba gratuit. Cu toate acestea, uneori petrecerile swap pot fi organizate după principiul pieței, unde oamenii chiar își vând hainele și accesoriile.

Grupurile pe rețelele de socializare

Există comunități care constau în întregime din postări, în care oamenii își oferă lucrurile. De obicei, acolo se vând hainele cumpărate din magazinele online, unde cumpărătorii nu au ghicit cu mărimea. Cel mai bine ar fi să verifici cât ar costa haina la vânzătorul inițial, pentru a te asigura că nu ai dat de un speculator viclean care vrea să facă bani din diferența de preț pe care stabilit-o.

2. Pregătește-te de reduceri

Reducerile au loc pentru a goli depozitele pentru sezonul nou și a scăpa de colecția veche. Ele sunt de obicei concepute în așa mod, încât să te încurajeze să faci cumpărături impulsive și cât mai multe. Dar dacă ești pregătită, ai putea să le transformi în avantajul tău.

Reducerile de sezon sunt o modalitate bună de a te aproviziona cu articole pentru garderoba de bază sau articole precum lenjeria și șosetele. Uneori, poți găsi la reducere articole care ți-au plăcut foarte mult, dar nu ți le-ai  putut permite la prețul întreg.

Cel mai important este să nu te conduci de emoții și atunci când faci cumpărături, să fii conștientă de faptul că nu te-a tentat doar prețul mic, ci într-adevăr acea haină îndeplinește toate criteriile pentru a ajunge la tine în garderobă: este confortabilă, îți stă bine, îți place ție, se combină cu restul articolelor din garderoba ta și în plus, reprezintă corect personalitatea ta.

3. Vizitează magazinele discount

Acestea sunt magazinele specializate ale mărcilor unde poți găsi reduceri tot anul împrejur. Aici sunt aduse articolele din colecțiile trecute (și din anii precedenți) care nu s-au vândut la magazinele inițiale.

4. Participă la cumpărăturile comune

Dacă credeți că acest tip de cumpărături a rămas în anul 2010, vă greșiți. Achizițiile comune reunește oamenii care vor să obțină mărfuri la un preț angro. Acest tip de achiziții încă mai are loc și ajută oamenii să economisească bani.

5. Folosește instrumentele de economisire

Buletinele informative

Campaniile de informare ale magazinelor prin e-mail și SMS-uri există nu doar ca să te înfurie prin notificări. Acestea, cel mai adesea, conțin informații despre promoții și vânzările de tip închis. Uneori, este chiar în avantajul tău să plasezi un articol în coșul de cumpărături și să uiți de el pentru o vreme. Este foarte posibil că în curând vei primi o notificare cu o reducere personală care te va motiva să finalizezi achiziția.

Cardurile de reducere

Desigur că scopul tău nu ar trebui să fie un portofel întreg doar cu carduri de reduceri. Prin urmare, încearcă să studiezi condițiile reducerilor și a bonusurilor și profită de oportunități. Undeva, cu fiecare achiziție, tu acumulezi puncte, astfel este în avantajul tău să folosești acest card. Un alt magazin, ar putea să-ți ofere un card care îți dă dreptul la o reducere chiar de ziua ta.

Aplicațiile mobile

Adesea, magazinele de brand, lansează diverse aplicații și oferă condiții speciale pentru utilizatorii acestora. De exemplu, pentru vizitele regulate, poți obține puncte, care, ulterior pot fi transformate într-o reducere. Uneori, chiar și plata direct pe aplicație se dovedește a fi mai profitabilă decât pe site. Deci, dacă ești interesat de o anumită marcă, află dacă au o aplicație și cum funcționează aceasta.

Reduceri pentru cumpărătorii noi

De obicei, magazinele tind să ofere reduceri începând cu 10 % celor care s-au înregistrat pe site și s-au abonat la newsletter. Dacă ai mai multe adrese de mail, ai și mai multe șanse la reduceri.

Codurile Promoționale

Înainte de a finaliza plata pentru o cumpărătură online, caută codurile promoționale pe internet, de exemplu, pe Lifehacker.