Concurenta lui Coco Chanel, uitată de lumea modei

În timpurile noastre, Elsa Schiaparelli este mai puțin cunoscută, chiar dacă a lăsat o urmă importantă în istoria modei.

11478[1]

Ea era numită principala concurentă a lui Coco Chanel. Cele două dive deseori erau comparate și puse față în față.

Totuși, ele erau diametral opuse. Era o bătălie a clasicului și a surrealismului, a reținerii și epatajului, a tradiționalisumului și a noului. Ideile curajoase și neordinare ale Elsei trezeau admirația contemporanilor, dar ea a fost nevoită să renunțe la meseria de modelier.

11479[1]

Ea a făcut revoluție în lumea modei.

11480[1]

Coco Chanel era foarte rezervată în privința concurentei sale. Deseori o numea ”pictorița italiană care face rochii”. Ele deseori își furau clienții și modelele.

La una dintre prezentări, Coco Chanel i-a propus Elsei să se așeze pe un scaun proaspăt vopsit, spunându-i că pata de culoare va fi un plus pentru ținuta ei posomorâtă.

11481[1]

Chanel credea că dragostea Elsei pentru printurile îndrăznețe și culorile aprinse reprezintă o lipsă de bun gust. Elsa, la rândul ei își numea concurenta ”plictisitoare”.

11482[1]

Chanel nu făcea diferența dintre femei și bărbați, și le îmbrăca în haine și siluetăm triunghiulară. În locul rochiilor simple și practice de la Coco, Elsa propunea ținute feminine care conturau silueta.

11483[1]

În anul 1930, Elsa a văzut sculptura lui Salvador Dali ”Telefonul-Omar” și a rugat un pictor să deseneze o rochie.

Meșterul a pus desenul pe o stofă fină și așa a apărut rochia albă cu decorațiuni. Haina a ieșit în stilul surrealism, foarte popular în Europa acelor vremuri.

11485[1]

 

11486[1]

Cuvântul preferat al Elsei era ”șoc”. Primul parfum care i-a fost dedicat a fost numit ”Shoking”.

Puloverele cu funde iluzorii, decolteuri desenate, mănușile cu unghii aplicate, cizmele din piele de maimuță și alte inovații poartă pe ele semnătura ei.

În anul 1930, Elsa era designerul preferat al staturilor de la Holliwood.

11487[1]

Nasturii în formă de gândac de asemenea sunt rodul imaginației ei.

11488[1]

Spre deosebire de Chanel, Elsa era orientată negativ spre nazism. În vremurile războiului, ea făcea voluntariat în America și muncea într-un spital obișnuit.

După război, ea nu a mai revenit în lumea modei. Colecțiile ei nu se bucurau de succes comercial. Pe Olimpul modei a apărut un nou star – Christian Dior.

În anul 1954, Elsa s-a izolat și în ultimii 20 de ani din viață a comunicat doar cu cei mai apropiați oameni. A murit în anul 1973.

11489[1]

În zilele noastre, Elsa este cel mai citat designer. Ideile ei nestandarte au putut fi valorificare cu adevărat abia peste ani.

11490[1]