Ce se întâmplă dacă mănânci cârnați în fiecare zi?

Vânzările de produse de mezeluri au crescut în mod constant în ultimii ani. Cârnații și cârnații fierți reprezintă cea mai mare parte. Acest lucru este confirmat de datele statistice. 44% din populație consumă produse din carne, cum ar fi cârnați și salamuri, în fiecare zi sau de mai multe ori pe săptămână. La ce poate duce o astfel de dietă?

Desigur, câteva felii de cârnați sau mezeluri își pot permite de 2-3 ori pe săptămână sau mai rar. Cu toate acestea, dacă astfel de produse sunt prezente în mod regulat în alimentație, nu prea se poate obține nimic bun. Iată câteva posibile consecințe.

Supraponderalitate

Cârnații și cârnații nu au prea multe proteine, dar au multe grăsimi și alți aditivi. Iată un exemplu de comparație. 100 g de carne de vită gătită are 16-17% grăsime. În 100 g de cârnați gătiți sunt 22-24%, în cârnați semi-afumați 30-44% și în cârnați afumați cruzi până la 67%.

Valoarea calorică a unui cârnat variază între 200 și 600 kcal, cârnații afumați având cea mai mare valoare calorică. Cu toate acestea, cantitatea de grăsimi recomandată în dieta zilnică nu depășește 30%. Având în vedere că mâncăm și alte produse bogate în grăsimi, cum ar fi untul, uleiul vegetal, brânza și produsele de patiserie, cârnații ne ajută să depășim acest nivel. Iar excesul de grăsimi din alimentație duce la creșterea în greutate și la un risc crescut de boli cardiovasculare.

Poate creste tensiunea

Acest lucru este cauzat de un exces de sare de masă. Un cârnat de 100 g are în medie 2,5 g de sare. Este posibil ca unele tipuri de cârnați uscați să conțină si mai multă sare. Consumul maxim recomandat de sare este de 5-6 g pe zi, incluzând toate alimentele și mesele preparate.

Atunci când organismul primește sistematic mai mult sodiu decât este necesar, se acumulează lichid în țesuturi, iar riscul de hipertensiune arterială și de boli renale crește. În consecință, presiunea asupra inimii crește. Prin urmare, dacă mâncați în mod regulat cârnați, merită să limitați sarea în alte alimente și mâncăruri.

Cinci motive pentru a renunța la cârnați

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a echivalat consumul de cârnați și produse din cârnați cu alcoolismul și fumatul în ceea ce privește riscurile pentru sănătate. OMS recomandă reducerea consumului de mezeluri la 50 g pe zi din următoarele motive.

1. Pentru fabricarea produsului se folosește carne provenită de la animale crescute în condiții nenaturale. Nu se mișcă prea mult, carnea se desface.

2. Alimentația animalelor din fabricile de prelucrare a cărnii constă în principal în porumb modificat genetic, proteine și aditivi.

3. Produsele de mezeluri conțin multe grăsimi dăunătoare – pielea, oasele, cozile și cartilajele sunt măcinate și adăugate la carnea tocată.

4. În cele mai multe tipuri de cârnați, untura este înlocuită cu ulei de palmier dăunător.

5. Amidonul și alți stabilizatori sunt adăugați la umplutură pentru fermitate.

Consumul zilnic de mezeluri (în cantități mai mari de 50 de grame) poate duce la consecințe periculoase.