
Pastele conțin amidon. Poate fi mai mult sau mai puțin, poate ieși repede sau mai puțin din paste. Iar acest amidon se va lipi pastele intre ele. Există mai multe motive pentru care se eliberează prea mult amidon și se formează cocoloașe în paste.
Preparate din soiuri de grau moi
La fabricarea pastelor se utilizează atât grâul moale, cât și grâul dur. Adesea, ambele sunt prezente. Varietățile moi eliberează mai mult amidon, ceea ce face ca pastele să se lipească între ele. Varietățile tari eliberează, de asemenea, amidon, dar durează mai mult, astfel încât pastele să aibă timp să fiarbă și să nu se lipească între ele. Prin urmare, cel mai bine este să folosiți paste cu cel mai mare conținut de făină de grâu dur.
Apa rece
Dacă fierbeți pastele în apă rece se vor lipi între ele si dacă stau prea mult în apă, pastele vor fi fără gust. Din acest motiv, trebuie să pregătiți întotdeauna apă fierbinte, să adăugați sare și abia apoi să adăugați pastele. Astfel ele vor fierbe mai repede, va fi ușor fiartă și nu se va lipi.
Nu este suficientă apă
Pentru ca pastele să nu se lipească între ele odată ce sunt în tigaie, trebuie să vă asigurați că au spațiu. Pastele se pot mișca în oală pe măsură ce apa clocotită se mișcă și face bule. Dacă au suficient spațiu, pastele se vor întinde uniform pe tot volumul recipientului, amidonul eliberat se va întinde uniform pe grosimea apei și pastele nu se vor lipi între ele.
Timp lung de fierbere
Pastele prea fierte sunt primele candidate la lipire. Au stat prea mult timp în tigaia cu apă, amidonul s-a eliberat, pastele s-au lipit între ele și și-au pierdut gustul. Așadar, trebuie să respectați întotdeauna timpul de gătire indicat pe ambalaj. Chiar dacă pastele par un pic mai puțin fierte.
Când opriți pastele și le scurgeți, acestea vor fi încă fierbinți, încă se vor găti și vor fi gata să fie servite în farfurie. Dacă aveți de gând să fierbeți și să înăbușiți pastele în sos după aceea, cu siguranță nu este necesar să le fierbeți până când sunt moi – este mai bine să le lăsați ușor elastice, astfel încât sosul să poată fi absorbit și pastele să se gătească până la capăt.
Depozitare incorectă
Pe lângă pastele gătite necorespunzător, pastele de calitate inferioară se pot lipi și ele între ele. Paste care au fost păstrate prea mult timp și care au o dată de expirare. Sau depozitul (sau poate că dumneavoastră acasă) nu a păstrat-o în condiții de depozitare corespunzătoare. Ar trebui să verificați întotdeauna data de expirare de pe ambalaj înainte de a cumpăra și să evitați să cumpărați produse care expiră după câteva zile.
Pastele trebuie păstrate într-un loc întunecat și uscat, într-un recipient de sticlă sau ceramică închis ermetic, departe de surse de căldură, cum ar fi radiatoare, aragazuri și hote. Cel mai bine este să așezați cutia de paste în dulapurile inferioare dacă o depozitați în bucătărie, deoarece aerul cald se colectează deasupra și temperatura acolo este mai mare decât temperatura normală a camerei.
O oală înghesuită
Când aruncați pastele în apa clocotită cu sare, nu trebuie să umpleți vasul până la refuz. După ce ați turnat pastele în apă, amestecați-le. Apoi se fierbe la foc mediu atât timp cât este indicat pe ambalaj.
La sfârșitul timpului de fierbere, se scurg pastele. Dacă nu adăugați sos la paste, puteți pune o bucată de unt sau puteți turna puțin ulei vegetal în ele. Se amestecă și se servește. Dacă faceți paste, puneți pastele în sos după ce le-ați gătit și fierbeți-le puțin.