
Principalul hormon al tinereții la femei este, desigur, estrogenul. Dacă este suficient în corp, unghiile, părul, oasele și pielea rămân în stare excelentă. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim, nivelul de estrogen scade și aspectul nostru se schimbă: părul se subțiază, unghiile devin mai fragile, iar pielea începe să se lase și să piardă umiditate. De asemenea, estrogenul afectează direct libidoul și abilitățile mentale.
Pe lângă medicamentele hormonale pe care un medic le poate prescrie pentru a crește nivelul de estrogen, există o serie de alimente care conțin fitoestrogen, o formă specială de estrogen pe care o obținem din alimente. Cercetările arată că fitoestrogenul poate înlocui hormonul natural sau poate spori acțiunea acestuia. În plus, fitoestrogenul are proprietăți antioxidante. Și asta înseamnă că, pe lângă întinerire, utilizarea sa ajută la combaterea inflamației și reduce riscul apariției unui număr de boli cronice și chiar oncologice.
Mai jos vorbim despre ce să incluzi în dietă pentru a menține echilibrul hormonal feminin.
Semințe de in
Semințele de in sunt o sursă bogată de lignani, un tip de fitoestrogeni care se găsesc în plante. Cercetătorii cred că, printre altele, linganele reduc riscul de cancer de sân.
Semințele de in pot fi adăugate la smoothie-uri, salate și coapte în pâine sau prăjituri de casă.
Soia
Boabele de soia conțin niveluri ridicate de izoflavone, fitoestrogeni, care pot imita efectele estrogenului și, de asemenea, pot reduce riscul de cancer de sân.
Piersici
Piersicile sunt o altă sursă excelentă de lingani, care ajută la refacerea nivelului de estrogen și la reducerea riscului de cancer. Studiile arată că rezultatul va fi dacă mănânci doar câteva piersici pe săptămână.
Usturoi
Nutriționiștii cred că usturoiul poate influența nivelul de estrogen din organism, ajutând la reducerea pierderii osoase cauzate de vârstă. De asemenea, consumul de usturoi ajută la scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale și la prevenirea formării cheagurilor de sânge.
Vin roșu
Vinul roșu este bogat în resveratrol, un fitoestrogen despre care cercetătorii cred că reduce riscul de boli de inimă și reglează nivelul colesterolului. Cu toate acestea, ar trebui să ai grijă la vin – consumul excesiv de alcool dăunează foarte mult organismului și poate duce la dependență. Câteva pahare în weekend sunt suficiente.
Varză
Varza albă, conopida, varza de Bruxelles și broccoli conțin și fitoestrogeni cu proprietăți anti-îmbătrânire, anticancerigene și antiinflamatoare.
Nuci
Nucile de caju, migdalele, alunele și fisticul sunt surse excelente de fitoestrogeni benefici. Cu toate acestea, pericolul nucilor constă în conținutul lor caloric (până la 600-700 de kilocalorii la 100 de grame), așa că este important să cunoaștem măsura aici.