
Nu cheltuiți cum trebuie
Să fim sinceri: astăzi, nu prea multă lume poate ignora etichetele de preț și reducerile la produse. Același lucru este valabil și pentru a arunca fără minte tot felul de lucruri mici în căruciorul de cumpărături.
Gândiți-vă, dacă nu v-ați gândit deja: o grămadă de ciocolată mică la pret redus, iaurturi într-un pachet de câteva și gumă de mestecat „pentru mărunțiș” în cec se pot transforma în una sau două sute de lei
E banal și puțin trist, dar e o realitate: e mai bine să calculezi dinainte cât costă tot ceea ce ai pus azi în coș, cu o atenție și o exigență deosebite pentru a lua în considerare micile lucruri opționale care nu erau pe lista de cumpărături, dar au fost aruncate în drum spre raftul cu paste făinoase. Iar iaurtul în plus, cu termen de valabilitate scurt, luat în pachet de câte șase, este mai bine să fie lăsat în magazin – bun pentru bugetul dumneavoastră și pentru mediu.
Aveți o atitudine greșită față de reduceri
Iată unde lucrurile nu sunt atât de simple: în primul rând, puteți să le ignorați în mod fundamental. Și, prin urmare, pierdeți ofertele care sunt bune pentru dumneavoastră. Uneori este chiar util să amânați o achiziție pentru o perioadă de timp până când magazinul scade prețul sau face o promoție de genul „două la preț de una”.
Dar „a doua” noastră este mult mai periculoasă pentru portofelul dumneavoastră dacă vă plac prea mult reducerile. Da, nu este întotdeauna ajutați să economisiți bani și să economisiți pentru o excursie dragă la mare (un aspirator nou, un uscător de păr-styler, sau doar pentru a ajunge la avans, dacă este prea trist).
De multe ori, magazinele trișează: pun o etichetă roșie pe un articol fără reducere, pur și simplu inventând un preț barat. Dar într-un magazin vecin, același pachet de brânză se află fără reducere, dar cu 10 la suta mai ieftin. Vorbim despre alimente pentru că este mai aproape și mai clar, dar același lucru este valabil pentru toate categoriile de bunuri. Și nu ar trebui să luați decizia de a cumpăra un televizor pe care vi-l doreați de mult timp doar pentru că ați primit un fluturaș care vă oferă o reducere de 25 de procente la orice.
Concluzia este simplă: tot ce trebuie să faci este să analizezi și să nu cedezi impulsurilor. Deschideți Internetul, căutați pe Google numele și modelul echipamentului la o reducere – poate că achiziția nu este un astfel de chilipir? De asemenea, gândiți-vă dacă aveți atât de multă nevoie de el sau dacă doriți brusc să cheltuiți bani pe el doar din cauza unei oferte care pare a fi un chilipir.
Nu țineți evidența cheltuielilor.
Ar fi amuzant să petreceți ultimul minut înainte de ziua de salariu pe un caiet de cheltuieli, așa că aveți pregătite câteva notițe pe telefon sau descărcați o aplicație gratuită. Și timp de o lună sau două, notați-vă toate cheltuielile. În mod ideal, adunați categoriile individuale.
Întrebarea principală este cât de multe cheltuieli nemotivate veți contabiliza. Ce se consideră ca atare depinde de dumneavoastră. Nu trebuie să renunți la o băutură de la cafeneaua ta preferată doar pentru că internetul spune că poți face una acasă. Dintr-o dată, nu mai cumperi o băutură, ci o bucurie, o tradiție de dimineață și un sentiment special atunci când mergi la serviciu cu ea, și merită. Al cincisprezecelea luciu de buze, pe de altă parte, a fost de prisos, iar tu ai unul foarte asemănător.
Punctul poate fi despre orice – sandale pe tocuri, deși purtați doar adidași, plata unui abonament la opt cursuri, deși sunteți conștienți că veți avea timp doar pentru patru, abonamente la servicii pe care nu le folosiți, taxi – trebuie doar să evidențiați necesarul (sau mai degrabă, inutilul) și să înțelegeți ce să faceți cu el.
Nu-ți prețuiești munca
Ești plătit suficient? Vă comparați salariul cu cel al colegilor din organizația dumneavoastră și cu cel al altor colegi din organizația dumneavoastră și vă simțiți frustrat în tăcere? Vă este rușine să cereți o mărire de salariu? Acceptați ore suplimentare gratuite? Uitați mereu să vă actualizați CV-ul pentru a vă dezvolta profesional în noua companie (sau pentru a le reaminti propriilor angajați că sunteți foarte calificat și că sunteți foarte solicitat)?
De multe ori ne putem subestima calificările, putem să ne amorțim și să uităm cuvintele, să plănuim să îl întrebăm pe șef dacă e timpul să îți dea o mărire de salariu sau pur și simplu să ne fie prea lene să mergem la interviuri și să ieșim din zona de confort schimbând compania.
Atenție, nu spunem nicidecum că nu munciți suficient de mult. Dar poate că nu ești plătit suficient. Este important să țineți evidența salariilor medii din domeniul dumneavoastră, deoarece probabilitatea de a ajunge în 2022 cu un salariu din 2015 nu este atât de incredibilă pe cât pare.
Crezi doar că
Da, se poate întâmpla și acest lucru: poate că ai bani, dar ești obișnuit să crezi că nu ai.
S-ar putea să râdeți puțin în acest moment, dar suntem siguri că vor fi oameni care se vor gândi la asta. Merită să zăbovească aici mai ales cei care au reacționat cu cea mai mare negare emoțională după ce au citit subtitlul. Numărați cât de mult aveți nevoie, gândiți-vă de ce credeți că nu sunt bani – nu sunt suficienți pentru o excursie o dată pe an, sau pur și simplu nu economisiți suficient într-un cont de economii, până la urmă? Poate că aveți banii, dar vă simțiți mai confortabil să credeți că nu-i aveți?
Motivul numărul șase, cel mai sever: nu te ocupi de starea ta mentală
Psihoterapia este un lucru puternic și mult mai util decât cred mulți oameni.
Nu vom vorbi aici despre beneficiile psihologilor, despre analiza vieții tale și despre reflecție, ci pentru a-ți spune că în spatele cheltuielilor impulsive și a dorinței de a cheltui mai mulți bani sau, alternativ, de a economisi și de a nu cheltui nimic, sau chiar și ca o dependență inocentă de a răsfoi piețele înainte de culcare pot exista probleme psihologice nerezolvate. Și poate nu atât de greu de rezolvat (dar nu putem promite nimic aici).